Personporträtt på alumnen Linus, svartvitt.

”Jag älskade min tid på Designgymnasiet”

Före detta eleven Linus Leonardsson jobbar idag som skodesigner på Alexander McQueen. Här berättar han om sin skoltid och sitt jobb.

Vad tyckte du om din tid på Designgymnasiet?
– Jag älskade min tid på Designgymnasiet, framförallt på grund av det sammanhang jag plötsligt befann mig i. Ända sen ung ålder har jag drömt om en framtid inom modedesign, och under uppväxten fanns det få människor i min omgivning som förstod sig på det och kunde relatera till mina intressen. Detta i motsats till när jag först började på Designgymnasiet, och äntligen kände att jag var en del av ett sammanhang där människorna omkring mig både delade och stöttade mina drömmar. Det kändes lite som att hitta hem.

– Klasskompisarna var fantastiska och några har jag fortfarande väldigt nära kontakt med idag. Dessutom var lärarna otroligt stöttande och drivande i min kreativa utveckling och experimentella förmåga, samt kunniga inom sina respektive kurser. Jag minns speciellt de estetiska kurserna och mina lärare inom dem. De hjälpte mig verkligen att lägga en stabil grund inför vidareutbildning, samt en karriär inom design.

Vad har du gjort sedan du tog studenten och vad gör du idag?
– Efter studenten 2015 flyttade jag till Antwerpen i Belgien för att läsa modedesign på Royal Academy of Fine Arts Antwerp, där jag tog både en kandidat- samt magisterexamen. Därefter flyttade jag till London och tog möjligheten att starta mitt eget modemärke, då ett flertal fantastiska samarbetsmöjligheter öppnade upp sig för mig i och med examensvisningen i Antwerpen.

Bland annat fick jag designa och sälja solglasögon med det belgiska glasögonmärket Komono, lansera en stickad kollektion till försäljning med hjälp av The Woolmark Company och skapa en digital modekollektion inom en virtuell värld i mobilspelet Avakin Life.

– Fastän det var otroligt givande och inspirerande att driva eget, så kände jag mig redo för nya utmaningar och kunskaper efter 3,5 år då jag blev erbjuden ett jobb som kläddesigner på det relativt nylanserade streetwearmärket Les Girls Les Boys, vilket jag tackade ja till. Tyvärr gick det i konkurs ett år senare, vilket förvisso inte gjorde mig något då jag återigen kände mig redo för något nytt. Kort därefter började jag på en ny bana inom skodesign, när jag blev erbjuden ett jobb på Alexander McQueen. Där jobbar jag än idag som designer inom damskor, vilket förvisso är väldigt krävande, men även otroligt roligt och spännande.

Hur har Designgymnasiet förberett dig för det du gör idag, vad har du fått med dig?
– Det absolut bästa jag fått med mig från Designgymnasiet och alla underbara lärare där är ett orubbligt självförtroende som räddade mig under mina år i Antwerpen, och än idag hjälper mig att inte tveka på min kreativa instinkt och mina idéer. Tack vare deras hjälp och stöd då, har min nyfikenhet för konst och design bara växt genom åren. Utöver det har jag haft det breda utbudet av olika design- och konstformer vi fick experimentera med till mycket stor hjälp.

– Om jag hade läst ett program som endast var inriktat på antingen modedesign eller konst hade jag troligtvis inte blivit antagen till akademin i Antwerpen i och med att den är en väldigt konstnärlig utbildning med stort fokus på grafik samt bild- och formspråk utöver klädernas design. Dessutom hade jag nog inte haft samma förmåga att anpassa min designprocess till nya produkter, såsom skor, och antagligen inte haft det jobb jag har idag om det inte vore för Designgymnasiets estetiska utbildnings bredd.

Vad är din designdröm?
– För några år sedan hade jag definitivt svarat att min stora designdröm är att driva ett eget framgångsrikt modemärke, eller att vara kreativ ledare på ett stort modehus. Fastän båda fortfarande låter kul och jag absolut inte skulle tacka nej till endera, så känner jag mig nu mer öppen för olika möjligheter. Mitt nya motto har blivit att inte stänga några dörrar innan en kikat in och lekt runt lite med vad som finns där inne. Trots allt, vem vet vad livet har att erbjuda?

Nyheter

Se alla nyheter