Utställ­nings­design

Elever pratar kring ett bord i ett klassrum, svartvitt.

Följ din utställningsdröm

Utställningsdesign är en spännande yrkesutbildning för dig som är intresserad av design, försäljning, service och entreprenörskap. Du får kunskaper i allt från ledarskap och marknadsföring till grafisk kommunikation och inköp. Utbildningen gör dig både redo för yrkeslivet samt ger dig grundläggande högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare.

På Designgymnasiet kopplar vi ihop handel, service och design genom en profil som vi kallar Utställningsdesign. Utbildningen ger dig Försäljnings- och serviceprogrammet grundläggande kunskaper inom butiksförsäljning, service och handel tillsammans med den kreativa fördjupningen mot utställningsdesign, gestaltning och skyltning. Elever som vill ha en internationell inriktning kan även ansöka om praktikplats utomlands.

Som ett av de få kvalitetscertifierade försäljnings- och service- programmet i Sverige erbjuder utbildningen dig kunskaper inom butiksförsäljning, service och handel tillsammans med den kreativa fördjupningen mot utställningsdesign, gestaltning och skyltning. Du får läsa entreprenörskap där du startar, driver och avvecklar ett UF-företag under läsåret.

Praktik

På utbildningen gör du minst 15 veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande) under tre år. Inför tredje året på programmet har du dessutom möjlighet att söka din APL utomlands. Vi erbjuder praktik i Dublin, Irland och i Cordoba, Spanien. Praktiken utomlands är ett samarbete med Erasmus+. Under sju veckor får du en fantastisk möjlighet att skaffa dig internationell erfarenhet, en härlig upplevelse, och en egen personlig utveckling. Det är också meriterande att ha på sitt CV.

Info

  • Program: Försäljnings- och serviceprogrammet
  • Sökkod: FSFOR

Relaterade yrken

  • Utställningsdesigner i butik, galleria, museum & mässor eller visual merchendiser, säljare, eventpersonal och egenföretagare.

Utställningsdesign förklarat

En utställningsdesigner kan bland annat arbeta med att designa skyltfönster, planera och inreda mässmontrar samt utforma den visuella upplevelsen på ett museum genom att exempelvis bestämma ordningen på olika verk samt hur de ska visas. Spela videon för att lära dig mer om utbildningen!

Elever berättar

Här kan du läsa intervjuer med elever som går eller har gått på programmet och inspireras av deras erfarenheter och tankar.

Läs fler elevintervjuer

Försäljnings- och serviceprogrammet

Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesprogram som gör dig redo att ta steget direkt ut i arbetslivet efter studenten. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på högskola och universitet. Det finns mängder med vidareutbildningar för den som vill nischa in sig inom ett specifikt område inom försäljning, service eller utställningsdesign men med behörigheten finns också möjligheten att studera vidare mot helt andra branscher.

Här finns vi

Vill du se våra andra program?

Om det här inte var något för dig eller om du vill utforska dina alternativ kan du här se alla våra program.