Mode­design

Elever arbetar fokuserat med kläder i verkstad, svartvitt.

Följ din modedröm

Vill du designa kollektioner, skissa couture och jobba med mode? Då är Modedesign på Designgymnasiet gymnasieutbildningen för dig! Utbildningen ger dig både en kreativ gymnasietid och behörighet för vidare studier på högskola och universitet.

Här får du lära dig modeteckning samtidigt som du experimenterar med material och bygger moodboards över hela kollektioner och lineups. Självklart tar du som modedesigner fram och syr fysiska plagg men lämnar finsömnaden åt textildesigner och fabrik. Dina främsta verktyg under och efter utbildningen kommer att vara sax, penna, dator, symaskin, klädmodeller, tyger, dator och sist men inte minst – din kreativa förmåga och passion för design.

Modedesign vänder sig till dig som vill studera vidare och arbeta inom design- och formgivningsbranschen. Utbildningen ger både grundläggande kunskaper inom bild- och formområdet och stimulerar till personlig utveckling i idéformulering och gestaltning. Programmet ger också behörighet att studera vidare inom helt andra områden. För att gå hos oss behöver du inte ha förkunskaper om mode, modeskiss eller bild – det lär du dig hos oss!

Info

  • Program: Estetiska programmet
  • Inriktning: Bild och formgivning
  • Sökkod: ESBIL

Relaterade yrken

  • Modedesigner, kläddesigner och kostymör.

Modedesign förklarat

Modedesign är vad det låter som. Här används fantasi och kunskaper om material, färg och form för att ta fram hela modekollektioner med unika plagg. Exempel på en modedesigners arbete kan vara en tecknad lineup eller en hel modevisning på catwalk. Spela videon för att lära dig mer om utbildningen!

Elever berättar

Här kan du läsa intervjuer med elever som går eller har gått på programmet och inspireras av deras erfarenheter och tankar.

Läs fler elevintervjuer

Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program vilket innebär att du kan studera vidare på högskola och universitet mot en mängd olika yrken efter du tagit studenten. Programmet förbereder dig även för att plugga vidare på bild-, konst- och designrelaterade högre utbildningar som exempelvis Konstfack, Beckmans, Textilhögskolan i Borås och HDK. I diagrammet kan du se hur Estetiska programmet är upplagt.

Vill du se våra andra program?

Om det här inte var något för dig eller om du vill utforska dina alternativ kan du här se alla våra program.