En hand plockar med en 3D modell av ett hus.

Jeffy pluggar Arkitektur och design

Jeffy går nu sitt andra år på Designgymnasiet Malmö, arkitektur och design. I intervjun berättar han om varför han valde Designgymnasiet och ger tips till den som ska välja gymnasium.

Varför sökte du Designgymnasiet?

– Jag har ett stort intresse för arkitektur och vill bli arkitekt. Jag tyckte att Designgymnasiet passade bäst för mig. Jag valde inte något annat gymnasium som hade en teknik- eller naturlinje eftersom att de gymnasium som passade mig hade inte riktigt de bästa ryktena. Därför satsade jag allt på rött och valde Designgymnasiet. Dessutom så fick jag höra att de andra Designgymnasium som befinner sig i Stockholm var bra för de som är intresserade av design. Så det fanns egentligen inte något anledning att inte välja det.

Varför valde du utbildningen du går? Vad får du lära dig?

– Jag har ett intresse för arkitektur och vill bli arkitekt. Denna inriktningen syftar sig till just det. Inkluderat ingenjör men jag ser det som ett plus.

Vad ska man tänka på när man väljer gymnasium?

– Tips 1: Vilka intressen har man? Det kan gälla vilka ämnen man gillar och är bra på i skolan, vad man tycker om att göra efter skolan eller ifall man kanske vill ha en specifik inriktning när det gäller yrke. Det ska inte handla om vilka intressen eller förväntningar dina föräldrar har utan det ska vara dina egna.

Tips 2: Jämför dina favoriter. Kanske låter lite konstigt men det kan underlätta ditt val. Om du jämför alla dina val och drar för- och nackdelar så kan det underlätta med vilket gymnasium som passar bäst för dig.

Tips 3. Tänkt inte på vilket gymnasium som dina kompisar väljer. Det är bäst att vara självisk och tänka vad som är bäst för dig. Det är viktigt att du själv väljer vad som är bäst för dig och ingen annan.

Vad är det roligaste med att jobba kreativt?

– Det roligaste med att jobba kreativt är att du verkligen får vissa vad du kan, även hur du och andra ser svar på olika problem.

Varför ska man söka till Designgymnasiet?

– Designgymnasiet har en djup utbildning kring design. Så ifall man har ett intresse för just design så är detta ett mycket bra gymnasieval. En otroligt bred designutbildning med alla typer av inriktningar som grafisk designproduktdesignarkitektur och inredningsdesign och modedesign. Om någon av dessa inriktningar intresserar dig så är Designgymnasiet ett mycket bra val.

Vad tycker du om gemenskapen på skolan?

– Kort sagt, man kan inte fråga om något bättre. Alla elever och lärare är supertrevliga och pratar gärna med en. Man behöver inte oroa sig för att hamna utanför eftersom att det alltid kommer någon som umgås och pratar med dig.

Vad vill du göra efter studenten?

– Jag vill fortsätta mina arkitektstudier vidare på universitet. Jag är inte säker vart jag vill gå än men det blir antingen Lund eller ett universitet i London som har en utbildning om multikulturell arkitektur. Efter universitet kommer jag förhoppningsvis bli utbildad till byggnadsarkitekt. Kanske senare i framtiden starta min egna firma. Vi får se.

Nyheter

Se alla nyheter