Elever arbetar kreativt med en lärare vid bordet

Vida Lavèn - Teaching artist

Vida Lavén är konstnär och arbetar som lärare på estetiska programmet inredningsdesign på Designgymnasiet Kungsholmen.

Vem är du och hur länge har du jobbat på Designgymnasiet? 
Jag heter Vida och är vad man brukar kalla en ”Teaching artist” (ungefär ”undervisande konstnär” på svenska). Det innebär rent konkret att jag arbetar som konstnär, men att jag också använder de kunskaper och erfarenheter jag fått genom konstnärsyrket för att undervisa. Jag har arbetat på Designgymnasiet i två år och har under den tiden haft möjlighet att undervisa i olika ämnen. Det roligaste med mitt jobb är att få följa eleverna i deras kreativa utveckling och att få en inblick i deras olika personligheter och intressen. Just nu delar jag en tjänst med Vendela, en av våra superhärliga bildlärare. Vi två har olika kunskaper som kompletterar varandra och jag känner att vi är ett bra team.

Berätta om inredningsdesign och estetiska programmet!
Den som läser inredningsdesign på Designgymnasiet Kungsholmen får möjlighet att utveckla sina idéer genom både skissarbete och praktiska uppgifter. Många av uppgifterna under andra och tredje åren ger eleven möjlighet att inspireras av sina egna intressen och utveckla sin personliga stil. I kurserna Formgivning 1 och 2 så bygger eleverna bland annat inredningsdetaljer enligt sin egen design. I den programgemensamma kursen Design 1 så får eleverna i både inredning och grafisk design öva på skissarbete och hur man kan presentera detta för en potentiell beställare – en användbar kunskap för den som vill satsa på en karriär inom design!

Kan du berätta om stämningen på skolan? 
Innan jag började arbeta på Designgymnasiet så vikarierade jag på olika skolor runt om i Stockholm. Designgymnasiet Kungsholmen är utan tvekan den skola där jag trivts bäst! Det känns som att elever och personal har ett genuint intresse för både ämnena vi lär ut och för sina medmänniskor på skolan. Jag har ofta roligt på jobbet, framför allt i mötena med våra elever. Här finns det plats för olika personligheter, stilar och intressen. Eleverna utbyter gärna tips och samarbetar även utanför sin närmsta kompiskrets, vilket är uppfriskande i kontrast till den tydliga uppdelning som man ibland ser mellan elever i andra skolor.

Vad är DesignDay? 
Design day är ett tillfälle för elever att ta del av varandras projekt från året som gått. Treorna presenterar sina gymnasiearbeten, vilket alltid är roligt att ta del av eftersom det finns en sådan variation och bredd i vad eleverna har valt att arbeta med för tema. Förra året hade vi allt från handmålade skateboards till stämningsfulla naturmålningar, en grafisk roman i manga-stil och egendesignade plagg i syntetläder och återvunna material, för att bara nämna några exempel!

Berätta om era lokaler! 
Vi har tre klassrum för estetiska ämnen, två på övervåningen och ett (Digitalstudion) på nedervåningen. Vi har också en liten verkstad för trä och kommer snart att få igång vår keramikugn! Vi har ett stort förråd av tyger och möjlighet att sticka, virka och brodera finns. Förutom trä och textil så kan våra elever arbeta i bland annat cellplast och plexiglas.

Den som gillar att rita och måla kan välja mellan en rad olika medium, allt från ritkol till markers finns i våra skåp för tecknaren och vi har bland annat akvarell, akryl och gouachefärger för den som föredrar att måla. Gillar du att jobba digitalt så har du tillgång till en rad olika program via din skoldator. Vi har också två 3D-skrivare som eleverna kan använda. 3D-printing är något som jag personligen tycker är väldigt roligt och jag handleder gärna elever som vill lära sig att 3D-printa och modellera på egen hand.

Kan du berätta om Designelev för en dag, vad får man göra när man besöker ditt program?
När man besöker oss på Designelev för en dag så får man pröva på en av uppgifterna i kursen Formgivning 2. Just nu jobbar eleverna i den kursen med en uppgift där de designar fantasifulla gala-kläder och återskapar dem i miniatyr på Barbie-dockor. Inspirationen är den berömda Met-galan i New York där kändisarna ofta dyker upp på röda mattan i kläder som ligger på gränsen mellan high fashion och teaterkostym.

Vill du veta mer om oss? Läs mer om våra program här.

Nyheter

Se alla nyheter