Josefine om Textildesign
Josefine Broström går årskurs 2 på Hantverksprogrammet och är just nu ute på pra...
Om du vill jobba med färg, form och mönster i textil- och modebranschen så är Design och sömnadsteknik något för dig! Här får du konstruera mönster och designa egna kollektioner som du också tillverkar. Dessa fungerar som arbetsprov som du kan använda när du söker jobb eller utbildningar på designskolor. Utbildningen gör dig både redo för yrkeslivet och för vidare studier mot en mängd olika yrken.
Du som är intresserad av att sy och är nyfiken på den kreativa process det innebär att skapa inom textilfältet passar på utbildningen. Du behöver inte ha förkunskaper inom textil, det lär du dig hos oss. Här får du lära dig att sy på en yrkesmässig nivå och du lär du dig allt från grunderna till avancerad finsömnad. Dina främsta verktyg är: penna, dator, pensel, symaskin, industrimaskiner, sax och sist men inte minst din kreativa förmåga!
Under dina tre år hos oss kommer du att göra 15 veckors praktik (APL) under årskurs 2 och 3. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande med mera. Exempel på praktikplatser är bland annat Svenska Moderådet, Bea Szenfeld, Nikolaj d Étolies, Lindex, Camilla Wellton, SVT:s kostymförråd, Cirkus Cirkör m.fl.
Design och sömnadsteknisk utbildning är en riksrekryterande yrkesutbildning. Vilket betyder att du kan söka till utbildningen oavsett var du bor.
Utbildningen är yrkesförberedande och gör dig både redo för yrkeslivet och för vidare studier mot en mängd olika yrken. Programmet innehåller också de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Vill du fokusera på din yrkesutbildning kan du däremot välja bort de högskoleförberedande kurserna.
Hela den industriella tillverkningsprocessen är viktig. Därför jobbar vi med hela designprocessen, från första idé via skisser för hand till färdigställning i datorn och slutligen drapering och tillverkning. Spela videon för att lära dig mer om utbildningen!
Observera att utbildningen tidigare låg under Hantverksprogrammet, vilket sägs i filmen.
Här kan du läsa intervjuer med elever som går eller har gått på programmet och inspireras av deras erfarenheter och tankar.
Josefine Broström går årskurs 2 på Hantverksprogrammet och är just nu ute på pra...
Linus jobbar idag som skodesigner på Alexander McQueen. Här berättar han om sin skoltid och sitt jobb.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om inriktningen. Får du inte svar på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss.
Efter studenten kan du börja jobba som textildesigner på instegsnivå inom textilbranschen. Det finns också många möjligheter för lärlingsplatser på företag, yrkesutbildningar och kurser på folkhögskola. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet mot en mängd andra yrken.
Ja, från och med hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 2 är de kurser som adderats till programmet. De kurser kan du som vill också välja bort om du inte vill ha högskolebehörigheten. I programmet ingår också två individuella val som du kan använda för att bredda din behörighet eller nischa dig inom ditt yrkesval.
Nej, på Designgymnasiet har vi inga antagningsprov. Du behöver inte ha några förkunskaper för att börja hos oss, bara ett intresse!
*Dessa kurser ger grundläggande högskolebehörighet och möjliggör vidare studier på högskola och universitet. De kan aktivt väljas bort av dig som endast vill ha en yrkesexamen.
Om det här inte var något för dig eller om du vill utforska dina alternativ kan du här se alla våra program.