Textil och sömnadsteknik på Designgymnasiet i Stockholm, Sickla

Älskar du plagg och sömnad och vill ha en praktisk gymnasietid? Då är den riksrekryterande utbildningen Textil och sömnadsteknik på Designgymnasiet rätt för dig! Du kommer lära dig allt från grunderna till avancerad finsömnad, samt bli både redo för jobb direkt efter studenten och vidare studier på högskola och universitet. Programmet innehåller även praktik där du får komma ut i arbetslivet och kan skapa kontakter redan under gymnasietiden.

Elev i beige, sydd kostym på catwalk.

Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om programmet. Får du inte svar på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss.

  • Efter studenten kan du börja jobba som textildesigner på instegsnivå inom textilbranschen. Det finns också många möjligheter för lärlingsplatser på företag, yrkesutbildningar och kurser på folkhögskola. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet mot en mängd andra yrken.

  • Ja, från och med hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 2 är de kurser som adderats till programmet. De kurser kan du som vill också välja bort om du inte vill ha högskolebehörigheten. I programmet ingår också två individuella val som du kan använda för att bredda din behörighet eller nischa dig inom ditt yrkesval.

  • Nej, på Designgymnasiet har vi inga antagningsprov. Du behöver inte ha några förkunskaper för att börja hos oss, bara ett intresse!

  • Det roligaste med att jobba kreativt är att du verkligen får visa vad du kan, även hur du och andra ser svar på olika problem.

    Jeffy Designgymnasiet åk.1

Behörigheter, vidare studier & jobb

Textil- och sömnadsteknisk utbildning är ett yrkesprogram, det innebär att du får en yrkesexamen när du tar studenten. Efter du gått klart programmet kan du börja jobba som textildesigner på instegsnivå inom textilbranschen. Vill du plugga vidare finns det flera olika kurser på högskolor, folkhögskolor, lärlingsplatser och yrkesutbildningar.

Behörighet och vidare studier

Programmet innehåller också de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Alltså kan du även studera vidare på högskola och universitet mot en mängd olika yrken efter gymnasiet. Svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 2 är de kurser som lagts till i programmet och de som ger högskolebehörigheten. Dessa kurser kan också väljas bort av dig som vill avstå dem och endast satsa på ditt valda yrke. Du som vill kan också bredda din behörighet genom att lägga till exempelvis mer matematik eller språk i individuella valen.

Någon bläddrar i folders med skissade modeprojekt.

Vill du se våra andra program?

Om det här inte var något för dig eller om du vill utforska dina alternativ kan du här se alla våra program.