Textil­design

Elev sitter vid symaskin koncentrerat, svartvitt.

Följ din textildröm

Om du vill jobba med färg, form och mönster i textil- och modebranschen så är textildesign något för dig! Här får du konstruera mönster och designa egna kollektioner som du också tillverkar. Dessa fungerar som arbetsprov som du kan använda när du söker jobb eller utbildningar på designskolor. Utbildningen gör dig både redo för yrkeslivet och för vidare studier mot en mängd olika yrken.

Du som är intresserad av att sy och är nyfiken på den kreativa process det innebär att skapa inom textilfältet passar på programmet. Du behöver inte ha förkunskaper inom textil, det lär du dig hos oss. Här får du lära dig att sy på en yrkesmässig nivå. Du kommer arbeta med att sy 12 timmar i veckan och du lär du dig allt från grunderna till avancerad finsömnad. Dina främsta verktyg är: penna, dator, pensel, symaskin, industrimaskiner, sax och sist men inte minst din kreativa förmåga!

Under dina tre år hos oss kommer du att göra 15 veckors praktik (APL) under årskurs 2 och 3. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande med mera. Exempel på praktikplatser är bland annat Svenska Moderådet, Bea Szenfeld, Nikolaj d Étolies, Lindex, Camilla Wellton, SVT:s kostymförråd, Cirkus Cirkör m.fl.

Info

  • Program: Hantverksprogrammet
  • Inriktning: Textildesign
  • Sökkod: HVTEX

Relaterade yrken

  • Textildesigner, skräddare, kostymör och kostymtecknare.

Textildesign förklarat

Hela den industriella tillverkningsprocessen är viktig. Därför jobbar vi med hela designprocessen, från första idé via skisser för hand till färdigställning i datorn och slutligen drapering och tillverkning. Spela videon för att lära dig mer om utbildningen!

Elever berättar

Här kan du läsa intervjuer med elever som går eller har gått på programmet och inspireras av deras erfarenheter och tankar.

Läs fler elevintervjuer

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram vilket innebär att du får mycket tid att jobba med ditt intresseområde, sömnad och design. Du kan efter studenten börja jobba som textildesigner på instegsnivå inom textilbranschen. Det finns också många möjligheter för lärlingsplatser, yrkesutbildningar och kurser på folkhögskola. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet mot en mängd andra yrken.

Här finns vi

Vill du se våra andra program?

Om det här inte var något för dig eller om du vill utforska dina alternativ kan du här se alla våra program.