Så fungerar gymnasievalet

Allt du behöver veta när du ska välja gymnasium och program!

Gymnasievalet väcker ofta många funderingar. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta val av ny skola, nya klasskamrater, nya lärare och kanske till och med en ny studieort. Kom ihåg att det framför allt är dig det ska kännas rätt för. Det är din ­gymnasietid. Det är ditt val!

Nedan ser du några av de vanligaste frågorna kring gymnasievalet – och svaren.  Om du går in på våra skolor via menyvalet till höger så hittar du också vanliga frågor och svar för elever som funderar på att söka till Designgymnasiet.

Kontakta gärna skolorna direkt om du har ytterligare frågor kring våra program. Våra studievägledare är experter på de program vi erbjuder och kan ge dig ytterligare råd.

Lycka till i ditt gymnasieval!

Vanliga frågor om gymnasievalet

När söker man till gymnasiet?

Ansökningsdatumen varierar från kommun till kommun. För elever som bor i Stockholm, Håbo, eller Gnesta öppnar antagningen den 17 januari och stänger den 15 februari. Dessa elever får ett preliminärt antagningsbesked den 16 april. Den 19 april börjar omvalsperioden, du kan då registrera ditt omval fram till mitten av maj. Du får ditt slutliga antagningsbesked den 2 juli.

Hur söker man till gymnasiet?

Du söker genom antagningsenheten på din ort. Du loggar in på sidan med hjälp av ett lösenord som alla elever i årskurs 9 får hemskickat på posten.

Du som bor i Stockholm, Håbo eller Gnesta loggar in på www.gyantagningen.se för att göra ditt val av skola och program.

Hur är en poängplan uppbyggd?

Poängplaner visar hur skolan planerar din utbildning, ungefär som ett skelettet som håller i hop de olika delarna av ett program. En poängplan består av totalt 2500 poäng, oavsett vilket program du väljer. Innehållet i poängplanerna varierar mellan program och skolor men har samma grundstruktur: Gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen, iniktningkurser, programfördjupning, individuella val och ett gymnasiearbete. Det är genom fördjupningskurser och individuella val som skolan har möjlighet att bestämma vilka kurser de vill erbjuda, och där variationer mellan skolor syns tydligast.

Vilken behörighet krävs för Teknik-, Estet-, Hantverks- och Handelsprogrammet?

För att vara behörig att söka till gymnasiet krävs det att du har gått ut årskurs 9 och är godkänd i svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik samt ett antal andra ämnen. Antalet ytterligare godkända ämnen beror på vilket av våra program du vill söka.

För Hantverks- och Handelsprogrammet ska du förutom svenska, engelska och matematik dessutom vara behörig i ytterligare fem ämnen.

För Estet- och Teknikprogrammet ska du förutom svenska, engelska och matematik vara godkänd i ytterligare minst nio andra ämnen. Tre av dessa ämnen måste vara vara biologi, fysik och kemi om du vill söka till Teknikprogrammet.

Hur räknar man ut sitt meritvärde?

Meritvärdet är summan av de 16 eller 17 bästa betygen från grundskolan. För att räkna ut ditt meritvärde inför gymnasievalet används de 16 bästa betygen i ditt slutbetyg från årskurs 9 (max 320 poäng). Du kan lägga till ditt betyg i moderna språk, då blir det maximala meritvärdet 340 poäng.

Så här räknar du ut ditt meritvärde: A=20, B=17,5, C=15, D=12,5 och E=10. F har betygsvärdet 0.

Kan jag bli antagen till flera skolor?

Nej, du blir bara erbjuden plats på en skola och ett program. Därför är det viktigt att du rangordnar dina val noggrant.

Varför måste jag rangordna skolorna i min ansökan till gymnasiet?

Du bör rangordna de utbildningarna du helst vill komma in på som ditt första val, andra val osv. Om du blir antagen till en högre rangordnad utbildning och skola så stryks du automatiskt från de lägre rangordningarna i din ansökan. Därför är det viktigt vilken ordning du rangordnar dina val.

Har jag färre valmöjligheter efter gymnasiet om jag väljer ett yrkesförberedande program?

Nej, alla som läser på gymnasiet har möjlighet att få en högskolebehörighet, oavsett vilket program man läser. Även på de yrkesförberedande programmen (som Hantverksprogrammet och Handel och Administration) har du möjlighet att få en grundläggande högskolebehörighet genom ditt val av ämnen.

De kurser som behövs för att nå en grundläggande högskolebehörighet är Engelska 5/6, Matematik 1 samt Svenska 1/2/3. Dessutom ska du ha godkänt på minst 2250 gymnasiepoäng.

Vad händer om jag vill byta skola eller program?

Det går att byta både program och skola efter skolstart men det är inte helt lätt. Därför är det viktigt att du ger den skola du valt en ärlig chans. Innan du skriver ut dig från din skola bör du säkerställa att du har en plats på en ny skola.

Har du frågor om Designgymnasiet? Maila våra skolor direkt!

Designgymnasiet Kungsholmen

Designgymnasiet Sickla